Israël is door de ligging in het Midden-Oosten een vrij warm en droog land. Er is nog wel duidelijk sprake van seizoenen, maar de tussenseizoenen zijn kort en vooral de zomerperiode duurt vrij lang. Israël kent drie klimaatsoorten: het warme zeeklimaat (ook wel Mediterraan- of Middellandsezee klimaat genoemd) in het westen, het warme steppeklimaat (type BSh binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie) in het noordoosten en in stuk rond de Gaza-strook en een woestijnklimaat in de Negevwoestijn, waarbij het steeds droger wordt naarmate je zuidelijker richting de Golf van Akaba komt.
Het weer in Israël
Temperaturen
In Israël is het in de wintermaanden zacht en in de zomermaanden warm tot zeer warm. Zelfs in de overgangsmaanden (eind maart tot half mei en oktober/november) kan het nog zeer warm worden in grote delen van het land. Als je kijkt naar de winterperiode (december tot begin maart) dan valt het op dat het vooral lenteachtige temperaturen zijn die de klimaatstatistieken van Israël vullen. Dagtemperaturen van 14 tot 18 graden in de noordelijke helft van Israël zijn dan normaal en in het zuiden is het in de winter overdag gemiddeld tussen de 16 en 24 graden Celsius. De nachttemperaturen variëren in de winter van een paar graden boven het vriespunt tot ongeveer tien graden.
Vanaf april merk je dat de temperaturen in heel het land ineens op beginnen te lopen. Het aantal dagen met zomers (tenminste 25 graden) of zelfs tropisch (tenminste 30 graden) weer neemt toe. Aan de Dode Zee is dertig graden dan normaal en kan het zelfs 35 graden of warmer worden. Ook in badplaats Eilat is een graadje of 29-30 in de middag dan al heel gebruikelijk. Naarmate je dichter bij de heetste maanden juli en augustus komt blijft het kwik stijgen. In het noorden van Israël veelal richting de 30-32 graden gemiddeld, maar in de woestijngebieden is 36 tot 38 graden hartje zomer heel normaal. Aan de Dode Zee is het in juli overdag gemiddeld zelfs 40 graden Celsius en kan het gerust nog enkele graden warmer worden op de warmste dagen.
Zeewatertemperaturen
Het zeewater is nooit koud, soms koel en meestal warm tot zeer warm. Niet voor niets dat Israël een prima strandbestemming is. In badplaats Tel Aviv, aan de Middellandse Zee, heeft het zeewater in de koudste maanden (februari/maart) altijd nog een temperatuur van ongeveer 17 graden Celsius. In mei is dat al 21 graden en in juli/augustus maar liefst 26 tot 28 graden. Dat is vergelijkbaar met het water aan tropische kusten. In Eilat is het zeewater eigenlijk altijd aangenaam. In de winter mag je rekenen op 21-23 graden Celsius, waarmee de zee niet zelden warmer is dan de lucht. In de zomer is het zeewater ronduit warm met gemiddeld 28 graden Celsius.
Het water in de Dode Zee is nog een stuk warmer. In de winter ligt die rond de 22-23 graden Celsius en hartje zomer is het in de Dode Zee gewoon warm met watertemperaturen van om en nabij de 33-34 graden Celsius!
Zonneschijn
Aan zon is er zelden een tekort in Israël. Gedurende vrijwel het hele jaar schijnt de koperen ploert uitbundig in vrijwel heel het land. Je merkt wel dat de winterperiode vooral in de noordelijke helft wat somberder is, zowel in het totale aantal uren als wanneer je kijkt naar de relatieve hoeveelheid zonneschijn. Dat is het percentage dat de zon ongehinderd door wolken schijnt ten opzichte van de totale hoeveelheid daglicht. Tel Aviv heeft gemiddeld 3300-3400 uur zonneschijn per jaar, Jeruzalem3300 tot 3500 uur en Eilat 3300 tot 3450 uur. Overal in Israël geldt dat de zomermaanden veruit het zonnigste zijn. Twaalf tot dertien uur zon op een dag is dan eigenlijk normaal.
Neerslag
Als je niet van regen houdt dan is Israël misschien wel een perfecte vakantiebestemming voor je, zeker als je in de zomer op vakantie gaat. In de periode mei tot met begin oktober regent het vrijwel niet. Dat geldt voor heel het land. Af en toe kan er regens eens een buitje voorkomen, maar als je weet dat voor veel plaatsen er een gemiddelde is van 1 regendag in 5 maanden tijd dan begrijp je wel dat de kans dat je vakantie in het water valt nihil is in de zomer. In de Negevwoestijn varieert de jaarlijkse neerslagsom van ongeveer 20-30 millimeter in het uiterste zuiden (Eilat) tot ongeveer tweehonderd millimeter in het noorden (bijvoorbeeld in Beersheba).
In het noordelijke deel van Israël regent het wat vaker, maar dan nog steeds vrijwel alleen maar in de periode oktober tot en met april. De gemiddelde neerslagsom ligt daar, afhankelijk van waar je zit, tussen de 300 en 700 millimeter per jaar. Omdat de neerslag vrijwel allemaal in de winterperiode valt is het in de natste maanden december, januari en februari gemiddeld natter dan in Nederland.
Sneeuw
Hoewel het geen alledaags verschijnsel is, kan het ook in Israël sneeuwen. Dat gebeurt vaak maar enkele dagen per jaar en dan vooral in het binnenland van de noordelijke helft van het land. Omdat de temperaturen overdag dan vrijwel altijd ook boven het vriespunt liggen heeft eventuele sneeuw amper kans om te blijven liggen. Soms, zo eens in de zoveel jaar, is er sprake van een serieus pak sneeuw en kan dat wel een dag blijven liggen voordat het weer gesmolten is. De kans dat je tijdens je vakantie in Israël met sneeuw te maken krijgt is echter klein, zeer klein.
Winterzon
Dankzij het milde klimaat is Israël een prima winterzonbestemming. Aan de Middellandse Zeekust zijn het vooral de maanden november en april die gemiddeld genomen prima zijn voor een winterzonvakantie. In de periode december tot en met maart moet je wat meer geluk hebben om aan de stranden van bijvoorbeeld Tel Aviv of Haifa te vertoeven. Voor Eilat is het een ander verhaal. Eigenlijk is deze badplaats aan de Golf van Akaba het hele winterzonseizoen geschikt voor een strandvakantie. Hier moet je in december, januari en februari iets meer geluk hebben met de luchttemperatuur, maar het zeewater is in ieder geval aangenaam genoeg en de kans op regen is ook hartje winter klein. In november en maart is het goed vertoeven in Eilat en in april behoort deze Israëlische badplaats tot de beste strandbestemmingen die je in die periode kunt vinden binnen een straal van zes uur vliegen.