Vakantie in Israël

Het aantal Nederlanders dat een vakantie in Israël viert neemt toe. Het land heeft veel te bieden op het gebied van historie, mooie plekjes en aangename stranden, maar is natuurlijk bovenal een bestemming die voor verschillende grote religies een extra lading heeft. Binnen het Jodendom, het Christendom en de Islam neemt Israël en met name Jeruzalem een belangrijke positie in. Dit is de bakermat van deze monotheïstische geloven. Niet voor niets dat religieuze rondreizen een belangrijk aandeel vormen van het totale vakantieverkeer vanuit Nederland naar Israël. Opvallend is dat het vooral christelijke gemeentes zijn die naar Israël reizen.




Toerisme

Het toerisme begint steeds belangrijker te worden voor Israël. Het aantal toeristen neemt vrijwel jaarlijks toe en daarmee ook de inkomsten. Het toerisme begint daardoor een steeds belangrijkere bijdrage aan de Israëlische economie te leveren. De groei is mede mogelijk omdat de binnenlandse veiligheid aanzienlijk verbeterd is en omdat daardoor luchtvaartmaatschappijen hun vluchtcapaciteit richting Israël laten toenemen. Jaarlijks bezoeken een kleine vier miljoen mensen Israël als toerist. Een vrij groot deel van de reizen valt onder de noemer ‘religieus toerisme’, maar je ziet dat het reguliere toerisme ook toeneemt. Mede dankzij campagnes van het Israëlische verkeersbureau, maar ook van de schrijvende pers, komt Israël onder de aandacht van mensen die eens een keer iets anders willen op vakantie. Want in Israël heb je natuurlijk wel sprake van een vrijwel ideale mix voor een vakantiebestemming: een warm en zonnig klimaat, veel historie, een afwisselend landschap, fraaie steden, heerlijk eten en drinken en natuurlijk veel bezienswaardigheden.

Toerisme

Overnachten in Israël

Honderden hotels staan klaar in Israël om u als gast te verwelkomen. Hotelkamers zijn er in alle maten, soorten en prijsklassen. De tarieven liggen een beetje op hetzelfde niveau wat je in Europese landen gewend bent. In de grotere hotels van bekende internationale ketens zoals Sheraton en Hilton betaal je vaak wat meer dan in hotels die van lokale eigenaren zijn. In Tel Aviv maar ook in Haifa zie je inmiddels een duidelijke opkomst van de sfeervollere boetiekhotels, waarbij een smaakvolle inrichting en persoonlijke aandacht voor de gast centraal staat.

Naast hotels zie je een toenemend aantal Bed & Breakfasts en appartementen waarin je kunt overnachten. Deze zijn onder andere te vinden via de grote hotelboekingssites, maar ook via verschillende lokale sites die zich speciaal op B&B’s richten.

Een unieke manier van overnachten in Israël is in een zogenaamd kibboetshotel. In ongeveer tien procent van alle kibboetsen in het land kun je overnachten. Je slaapt dan binnen zo’n leefgemeenschap die oorspronkelijk vooral bedoeld was als een gezamenlijke plek om te wonen en werken, waarbij socialistisch gedachtegoed en religie met elkaar gecombineerd worden.

Kamperen is op steeds meer plekken mogelijk in Israël. Kampeerplaatsen zijn vaak redelijk goed uitgerust. Naast sanitaire voorzieningen en elektriciteit is er vaak ook sprake van een winkel, een snackbar/restaurant en een plek waar je kunt zwemmen. Je kunt met een eigen tent kamperen of een cabine of stacaravan huren.

Overnachten in Israël

Naar Israël reizen

Er zijn twee manieren om naar Israël te reizen: per vliegtuig en per boot. De optie om vanuit Nederland via de weg naar Israël te reizen kun je wel vergeten. Zo’n reis zou niet alleen erg duur en vermoeiend zijn, je hebt ook het praktische probleem dat je door Libanon of Syrië naar Israël moet zien te komen. Vergeet dat maar! De veerboot is wel een optie om eventueel met een auto naar Israël te reizen. Het aanbod van veerdiensten naar Israël is echter beperkt en verschilt per jaar.

Wel is Israël in toenemende mate een cruisebestemming aan het worden. Verschillende Middellandse Zee cruises doen Haifa aan. Vanuit Haifa kun je dan een excursie naar bijvoorbeeld Jeruzalem maken.

Het overgrote deel vliegt naar Israël. Vanuit Nederland vliegen de meeste mensen naar Ben Gurion International Airport. Deze luchthaven ligt op ongeveer twintig kilometer van Tel Aviv en op iets meer dan vijftig kilometer van hoofdstad Jeruzalem. Beide steden bereik je binnen een half uur tot een uur met de auto, taxi of bus. Dit is vooral afhankelijk van de verkeersdrukte. Vanuit Nederland kun je met KLM, El Al, Easyjet en Transavia naar Tel Aviv vliegen. Je kunt ook met het vliegtuig naar de zuidelijke badplaats Eilat vliegen. Op dit moment ben je daarbij aangewezen op Ryanair die vanuit België en Weeze (Duitsland) naar Eilat vliegt.

De vliegduur naar Israël bedraagt ongeveer 4,5 uur. De terugweg duurt door tegenwind vaak wat langer, soms iets meer dan vijf uur. Houd er rekening mee dat er voor vluchten van en naar Israël extra strenge veiligheidscontroles plaatsvinden. Een ondervraging voordat je aan boord gaat is hierbij gebruikelijk. Als je niets te verbergen hebt dan is er niets aan de hand, hoe streng de vragen ook mogen lijken.

Naar Israël reizen

Vervoer in Israël

Als je je binnen Israël wilt verplaatsen dan kun je binnenlandse vluchten gebruiken voor de grotere afstanden. Je kunt tussen Tel Aviv, Haifa en Eilat met het vliegtuig reizen. Reken op ongeveer 70 tot 100 euro voor een enkele reis inclusief de belastingen voor binnenlandse tickets van Arkia Israël of Israair. Als je van of naar Tel Aviv reist kun je ook gebruik maken van de kleinere luchthaven Sde Dov die direct aan de noordkant van de stad ligt.

De populairste manier om tussen verschillende plaatsen in Israël te reizen is per bus. De goede wegen en het grote netwerk aan autobusdiensten zorgt ervoor dat je vrij snel en relatief goedkoop naar zowat iedere plek in Israël kunt reizen. De snelste manier om van A naar B te reizen is door het gebruik van Express of Direct bussen. De Regular busdiensten zijn veel trager omdat deze bussen op veel meer plekken stoppen. Hoewel Israël ook een redelijk spoornetwerk heeft is dit niet de meest ideale manier om door het land te reizen. Lage rijfrequenties en vrij lange reistijden maken de trein minder populair dan de bus. Houd er rekening mee dat het openbaar vervoer in Israël tijdens de sabbat en tijdens de belangrijkere Joodse feestdagen grotendeels stil ligt.

Vervoer in Israël

Met een huurauto kun je je in Israël prima verplaatsen. Het wegennetwerk is uitstekend en dankzij goede (ook Engelstalige) bewegwijzering en natuurlijk elektronische navigatie via GPS kun je zelfstandig door Israël reizen. Let wel goed op bij het huren van een auto dat je volledig verzekerd bent en dat er geen sprake is van verborgen kosten zoals het verplicht afnemen van een volle tank brandstof of allerlei toeslagen. Wij reserveren onze auto’s altijd via Sunny Cars omdat die geen verborgen kosten kennen en omdat ze samenwerken met gerenommeerde autoverhuurbedrijven ter plaatse.

Bekijk huurauto’s in Israël bij Sunny Cars

Binnen steden kun je je per bus of taxi verplaatsen. In Jeruzalem kennen ze ook een zogenaamde Light Rail. Deze sneltram doorkruist het centrum van de stad en is een veelgebruikt vervoersmiddel. Als je met de taxi reist let er dan op dat de taxichauffeur de meter aanzet. De kans is zeer groot dat je anders teveel betaalt. Weigert hij de meter aan te zetten onderhandel dan goed over de prijs of neem een andere taxi. Vanaf 21:00 uur tot 05:30 uur geld er het hogere avond-/nachttarief dat 25% hoger ligt. Dit hogere tarief geldt ook op sabbat en op feestdagen.

In verschillende steden heb je de mogelijkheid om fietsen te huren of te lenen. Vooral in Tel Aviv is fietsen een populair transportmiddel, wat mede te danken is aan de vele kilometers aan fietspaden die hier aangelegd zijn.

taxi

Rondreizen

Israël leent zich prima voor een rondreis. Sterker nog: wij zouden eerder een rondreis door Israël maken dan dat we op een vaste plek zouden verblijven, tenzij dat we maar een paar dagen in Israël te besteden hebben. Met een rondreis kun je de verschillende facetten van het land ontdekken, waardoor je uiteindelijk de ultieme Israël-ervaring zult beleven. Het zou immers jammer zijn als je je beperkt tot alleen Tel Aviv of Jeruzalem. Je kunt Israël op eigen houtje doorkruisen door middel van een huurauto, maar het gros van de toeristen die een rondreis door Israël maakt die doet dat door middel van een georganiseerde rondreis, waarbij het de vluchten naar Israël, het vervoer ter plaatse en de accommodaties allemaal geregeld zijn. Tijdens een zogenaamde groepsrondreis wordt er normaal gesproken per eigen bus gereisd en wordt er onderweg naar interessante plekken gereden. Je kunt een Israël rondreis onder andere boeken bij Djoser, Kras of Sawadee. Er zijn ook speciale familierondreizen voor gezinnen met kinderen.

Als je wilt kun je ook een combinatierondreis van Israël en Jordanië boeken. Op die manier kun je ook unieke plekken in Jordanië bezoeken tijdens je vakantie zoals Petra en Wadi Rum. Trek voor een combinatierondreis ongeveer 2 weken uit. Alleen Israël bezoeken doe je gemiddeld in 8 tot 12 dagen.

Rondreizen

Excursies boeken

Als je op één vaste plek in Israël verblijft en je wilt toch ook andere plekken ontdekken dan heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om excursies te boeken. Zo kun je vanuit Jeruzalem uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Betlehem, de Dode Zee, Nazareth, Massada en Jericho. Zelfs een uitstapje naar Petra en Wadi Rum in Jordanië is mogelijk. Dit tripje neemt wel drie dagen in beslag, maar zorgt voor een unieke ervaring.

Vanuit Tel Aviv kun je uitstapjes maken naar Massada, de Dode Zee, Caesera, Haifa, Ein Gedi en natuurlijk ook naar het nabij gelegen Jeruzalem. Zo kun je een strandvakantie vieren in Tel Aviv maar toch voldoende historie en cultuur meepakken tijdens je vakantie in Israël.

Eten en drinken

Op een vakantie zijn eten en drinken niet geheel onbelangrijk. Je kunt natuurlijk niet lang zonder, maar lekker eten en drinken draagt ook bij aan de gehele vakantiebeleving en het is een manier om een vakantiebestemming beter te leren kennen. De traditionele keuken van Israël is een mengelmoes van regionale gerechten (combinatie van de mediterrane en Arabische keuken) met allerlei invloeden van vreemde keukens wat veroorzaakt is door migranten die uit alle windhoeken afkomstig zijn.

Van oorsprong wordt er in Israël koosjer gegeten. Dat betekent dat eten rein moet zijn binnen de Joodse regels. In de praktijk betekent dit dat er geen varkensvlees, paardenvlees, schaaldieren, slakken of kikkers voorkomen in de gerechten. Ook bepaalde vogelsoorten mogen niet. Kip, eend en kalkoen mag in ieder geval wel. Vis mag alleen als ze zichtbare vinnen èn schubben hebben zolang ze in het water zijn. Paling en steur mag daarom bijvoorbeeld niet. Je moet ook oppassen met sommige dierlijke producten zoals gelatine en bepaalde soorten emulgatoren. Daarnaast geldt er een bepaalde manier waarop zoogdieren en vogels geslacht moeten worden. De dieren moeten gedood worden door met een vlijmscherp mes in één ononderbroken beweging de luchtpijp en slokdarm door te snijden.

Een andere niet onbelangrijke regel is dat je geen melkproducten of gerechten waarin melkproducten verwerkt zitten binnen een zelfde maaltijd mag eten waarbij er ook vlees of een vleesproduct (bijvoorbeeld bouillon) gegeten wordt.

Eten en drinken

Naast de koosjere keuken kun je heel veel andere gerechten eten in Israël. Werkelijk alle windhoeken zijn vertegenwoordigd, maar wat wil je ook in een land waarbij er zoveel volkeren samen leven? Vooral in de grote steden kun je veel verschillende dingen eten. Let er wel op dat het niet altijd koosjer is (als dat van belang is voor je). Je kunt genieten van sushi, pizza, tapas, schnitzels, hamburgers, curry en heel veel andere lekkere dingen.

Van oorsprong wordt er in Israël vooral water, koffie en vruchtensap gedronken. Natuurlijk heeft in de afgelopen decennia ook frisdrank een belangrijke plek ingenomen op de Israëlische markt. Thee kun je ook voldoende krijgen in Israël. Vroeger werd er amper alcohol gedronken in Israël. Dat is tegenwoordig wel anders. Door een bloeiende wijnbouw is men de afgelopen decennia meer en meer wijn gaan drinken. Ook bier wordt op grotere schaal gedronken. Buiten importbieren worden er ook steeds meer lokale bieren gebrouwen door grote en kleinere brouwerijen.

Eten in Israël