Steden in Israël

Binnen Israël vind je uiteenlopende steden. De twee grootste steden zijn hoofdstad Jeruzalem en Tel Aviv, waarbij vooral Tel Aviv samen met omringende plaatsen aan het uitgroeien is tot een enorme metropool. Sommige steden zijn klein maar zijn vanwege hun religieuze of historische betekenis wel van groot belang. Ook telt Israël meerdere interessante badplaatsen zoals Eilat, Haifa en Tel Aviv.

Op deze pagina vind je informatie over steden in Israël die volgens ons de moeite waard zijn om te beschrijven. Bij sommige steden staan links naar websites met uitgebreide informatie over de betreffende stad.
Tel Aviv

Eén van de meer bekende plaatsen in Israël is Tel Aviv. De stad kent ruim 410.000 inwoners waarmee het na Jeruzalem de grootste stad van Israël is. Waar vele andere steden in het heilige land vaak een wat meer conservatieve indruk achterlaten, is Tel Aviv juist opmerkelijk vrij en progressief te noemen. Het staat zelfs bekend als ‘homovriendelijke stad’. De geschiedenis van Tel Aviv is nog vrij kort. De nederzetting werd pas gesticht in 1887 door Russische joden. Het was toen een nederzetting ten noorden van de stad Jaffa. Tegenwoordig is de volledige naam van Tel Aviv dan ook Tel Aviv-Jaffa. Toch zijn het nog altijd twee aparte steden. De groei van Tel Aviv begint echt te lopen na de Eerste Wereldoorlog bij de tweede grote immigratiegolf. Ook kwamen er toen veel Europese architecten naar de regio; iets wat de gebouwen hier ten goede kwam. In het verleden was de stad wel eens het slachtoffer van geweld door Terrorisme. De meest bekende gebeurtenis uit de recente geschiedenis heeft ook met geweld te maken. Op 4 november 1995 werd tijdens een vredesmanifestatie premier Yitzhak Rabin vermoord.

Toch is Tel Aviv één van de veiligste steden van Israël waar tegenwoordig relatief weinig geweldsincidenten plaats hebben. De stad heeft een bruisend uitgaansleven en natuurlijk ook stranden aan de Middellandse Zee. Daarmee is het voor een feeststad en een welkome afwisseling met de vele andere plaatsen waarvoor cultuur en geschiedenis belangrijk zijn.

Meer info: Tel Aviv voor beginners

Tel Aviv

Ashkelon

In het zuidwesten van Israël ligt de badplaats Ashkelon. De stad Ashkelon heeft ongeveer 108.000 inwoner(2007) en ligt aan de Middellandse Zee. Net als veel plaatsen in deze regio heeft ook Ashkelon een enorm lange en rijke geschiedenis. Zo zijn er in het oude testament veel verhalen te lezen over de oude stad waarvan de ruïnes tegenwoordig niet ver van de huidige stad zijn gesitueerd. Zo word je letterlijk duizenden jaren terug in de tijd gebracht, ten tijde van de Filistijnen. Ook andere culturen hebben hier hun sporen nagelaten, zoals de Egyptenaren en de Romeinen. Door de eeuwen heen hebben er zich hier een hoop geschiedkundige taferelen afgespeeld, waar meerdere godsdiensten en culturen deel van uitmaakten. Eigenlijk is dat altijd zo geweest tot de vrij recente geschiedenis met het stichten van de staat Israël. De stad is een badplaats met een redelijk aantal hotels van verschillende niveaus wat betreft comfort en luxe. De plaats beschikt ook over veel stranden waar je lekker kunt zonnebaden en af en toe een verfrissende duik kunt nemen in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

Naast de strandfaciliteiten heeft Ashkelon ook een aantal interessante trekpleisters. Zo zijn er sinds 1985 archeologische opgravingen gedaan waarbij hele oude objecten zijn blootgelegd, zoals een wijnpers en verschillende stenen altaren die komen uit lang vervlogen tijden. Deze overblijfselen zijn te bewonderen in het Nationaal Park van Ashkelon en ondergebracht in musea. Naast het nationaal park zijn ook de Romeinse sarcofagen en de stranden de meest bezochte toeristische plekken.

Jeruzalem

De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. Deze stad is één al historie en ze staat dan ook bekend als één van de langst onafgebroken bewoonde steden ter wereld. De geschiedenis begint al in de oudheid waarin de joden vanuit Egypte werden vervolgd tot in Palestina en waar ze uiteindelijk Jeruzalem stichtten. Dit is geweest in de periode van omstreeks pakweg 1.500 voor Christus. Daarmee is de stad al ruim 3.500 jaar oud. Sindsdien hebben er altijd mensen geleefd in de stad. De geschiedenis is zo lang en uitgebreid dat we het in dit overzicht onmogelijk allemaal aan bod kunnen laten komen. Deze lange geschiedenis zorgt er natuurlijk wel voor dat er tal trekpleisters te vinden zijn binnen de stad. De oude stad van Jeruzalem en haar stadsmuren prijken dan ook al sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebied omvat ruim 220 historische monumenten. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat het onmogelijk is om van als deze bezienswaardigheden een toelichting te geven. We houden het dan ook op de bekendste bezienswaardigheden die je wat ons betreft zeker moet hebben bezocht.

De meeste bezienswaardigheden hebben een religieus karakter. Dit komt omdat er wel drie grote religies in dit gebied zitten. Zo heb je hier de Al-Aqsamoskee, de Westmuur met daar ook de Klaagmuur en het Heilig Grafkerk. Hiermee hebben we alle drie de grote religies een trekpleister gegeven. In Jeruzalem ben je nooit uitgekeken. Het is één groot openluchtmuseum.

Meer info: Jeruzalem voor beginners

Jeruzalem

Jaffa

De oude havenstad Jaffa maakt eigenlijk deel uit van Tel Aviv. Toch is het nog altijd een mooie oude stad die je los kunt zien van het jonge Tel Aviv. Jaffa is dan ook één van de oudste steden ter wereld.

Letterlijk duizenden jaren van geschiedenis hebben zich afgespeeld in deze stad. Dat begint dan ook met de vroegst bekende beschavingen en dat gaat dan zo via de Egyptenaren en de Filistijnen door naar de stad zoals we ze nu kennen. Een oude stad met veel prachtige bezienswaardigheden, die bovendien doordat ze tegenwoordig deel uitmaakt van Tel Aviv een goede combinatie kan zijn tussen cultuur en vertier. Enkele van de trekpleisters zijn de Torenklok van Jaffa die stamt uit de Ottomaanse tijd, De sint Petruskerk en het Oude Jaffa met mooie steegjes waar je je waant in andere tijden en sprookjes van duizend en één nachten. Jaffa is een erg mooie oude stad in Israël. Waar de stad ook bekend van is zijn de lekkere Jaffa sinaasappels. Wellicht heb je er wel eens een netje van zien liggen bij de groenteboer of de lokale supermarkt. Alleen de sinaasappels uit deze regio mogen deze merknaam dragen.

Eilat

Helemaal in het zuiden van Israël aan de Golf van Akaba ligt Eilat. De stad heeft ongeveer 50.000 inwoners. De Golf van Akaba is een uitloper van de Rode Zee. Ook ligt het op het Sinaï schiereiland. Eilat is een populaire bestemming voor toeristen door het aangename water van de Rode Zee. Het water is helder en bovendien heeft het ook een behaaglijke tempratuur. Zeker in de winters is het hier nog altijd aangenaam. De laagste gemiddelde tempratuur hier in de winter is nog altijd 21 graden. Hiermee is het een populaire winterzonbestemming.

Toeristen komen hier naartoe om te watersporten. Zo kun je er waterskiën, zwemmen en surfen. Het meest interessant, en ook meteen de grootste bezienswaardigheid, is de prachtige onderwaterwereld. Duikers en snorkelaars kunnen hier echt genieten van de meest mooi gekleurde zeeschepsels. Het koraalrif waar veel van deze mooie vissen en andere zeewezens leven is het meest noordelijke ter wereld. Ook kun je vanuit Eilat excursies doen naar de Sinaï ondernemen.
Vogelspotters komen hier dan weer graag in het voor- en najaar wanneer enorme vogelmigraties dit gebied passeren.

Meer info: beste maanden voor een zonvakantie in Eilat

Eilat

Bethlehem

Op de westelijke Jordaanoever ligt de plaats Bethlehem. De stad maakt deel uit van de lokaliteiten van Palestijnse Autoriteit. De stad telt ongeveer 25.000 inwoners en is bij veel mensen uit Nederland en België vooral bekend als de plaats waar Jezus volgens het nieuwe testament zou zijn geboren. De plaats heeft een lange geschiedenis die begint al lang voor de hier zeker toepasselijke geboorte van Christus. Het is van oorsprong een Kanaänitische plaats, waarvan wordt beweerd dat koning David van hier afkomstig zou zijn. Vele religies en culturen hebben hier sporen nagelaten. Daarmee is Bethlehem ook een belangrijke plaats voor deze vele religies. Enkele bezienswaardigheden zijn de Omar-Moskee uit 1860 ,de Geboortekerk en de ster van Bethlehem die te vinden is in de geboortegrot.

Ook heeft de stad een andere bezienswaardigheid waar we vroeger voor naar Berlijn konden. Tegenwoordig is er in Bethlehem ook een grote muur gebouwd om de Palestijnen en de Israëliërs van elkaar gescheiden te houden. Misschien niet meteen een bezienswaardigheid waar lokale toeristendiensten mee pronken, maar toch iets wat je gezien moet hebben. Al was het maar om de vele muurschilderingen en om je ervan bewust van te zijn hoe moeilijk deze regio in elkaar steekt.Nazareth

Eén van de ander plaatsen die onlosmakelijk verbonden is met het nieuwe testament is Nazareth. Het geeft dan ook aan dat deze stad minimaal 2017 jaar oud is. Natuurlijk is de stad veel ouder. Zo is er hier een begraafplaats blootgelegd door archeologen die stamt uit 9000 voor Christus. In het nieuwe testament wordt Nazareth vermeld als de stad waar de geboorte van Jezus werd aangekondigd aan Maria. Ook was dit de plaats waar Jezus tijdens zijn jonge jaren verbleef en opgroeide. Vandaar ook de naam Jezus van Nazareth. Daarmee is Nazareth een belangrijk pelgrimsoord. Bovendien ook één van de eerste. Al sinds de vierde eeuw, toen het Christendom voet aan wal kreeg in het Romeinse rijk, kwam de pelgrimage naar deze stad op gang.
Nog altijd is Nazareth een belangrijke ontvanger van pelgrims. Belangrijke plekken voor deze pelgrims zijn de nog niet zo oude ‘basiliek van de aankondiging’ uit de twintigste eeuw en natuurlijk de ‘Bron van de heilige Maria’.

Naast deze pelgrimsobjecten heeft de stad ook een uitstekend gastronomisch aanbod. Zo zijn er een goede markt, lekkere restaurants en ook is de stad bekend om haar zoetigheden van de al net zo bekende bakkerijen.

Nazareth

Be'er Sheva

In het noordelijk deel van de Negevwoestijn ligt de stad Be’er Sheva. Met zo’n tweehonderdduizend inwoners is het de zevende stad van Israël. Nederzettingen uit 4000 voor Christus zijn hier blootgelegd. Daarmee is het een enorm oude stad. De overblijfselen van deze oude nederzettingen bevinden zich in Tel Beër Sjeva dat niet ver van het huidige Be’er Sheva. Deze vrijwel geheel opgegraven nederzetting is sinds 2005 vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is dan ook de meest belangrijke bezienswaardigheid van deze stad. Ook de wekelijkse markt trekt veel bezoekers en als je hier dan toch bent, bezoek dan ook best de put van Abraham, de Turkse Moskee en de nabijgelegen bedoeïenenstad Rahat.

Akko

Dit is een oude havenstad in het noorden van Israël gelegen aan de Middellandse Zee; meer precies aan de Baai van Akko. De stad telt een kleine 50.000 inwoners en is erg geliefd bij toeristen vanwege zijn authentieke middeleeuwse en oosterse uitstraling. Er zijn dan ook veel oude gebouwen en muren die soms terug gaan tot de Romeinse stad. De geschiedenis van deze havenstad is natuurlijk een stuk langer en begint voor zover bekend in de Kanaänitische tijd omstreeks 2000 voor Christus.

Deze prachtige oude stad kent veel historische bezienswaardigheden. Een aantal hiervan zijn de Citadel, De Kruisvaarder burcht, de vuurtoren , een Soek, het strand en natuurlijk de gezellige kleine haven. Onder de citadel hebben archeologen een deel van de oude stad van de kruisvaarders blootgelegd. Het gaat om een complex van hallen waarvan de Ridderzaal de grootste is. Deze bezienswaardigheid is ook zeker de moeite van het bezichtigen waard.

De stad wordt door zijn beleid steeds meer een stad met rijke mensen. Bij veel van de bewoners van de oude historische huizen worden de huurders als het ware uit de woningen verdreven waarna de eigenaars de huizen verkopen aan projectontwikkelaars die de woningen weer helemaal restaureren en renoveren waarna ze worden verkocht aan welgestelde mensen. Hierdoor wordt de stad ook een verzamelplaats voor de wat beter bedeelden in Israël.

Akko

Tiberias

In het noordoosten van Israël ligt de stad Tiberias. De stad telt ongeveer 41.000 inwoners(2009). Waar wij vinden dat veel plaatsen in Nederland onder de zeespiegel liggen is dat nog altijd niets in vergelijking met de Tiberias. Deze plaats ligt op haar laagste punt zelfs 205 meter onder de zeespiegel. Daarmee is het één van de laagst gelegen steden ter wereld. Voor Israëlische begrippen is er stad piepjong. Ze werd slechts in 17 na Christus gesticht door Herodes Antipas. Dit was de zoon van de bekende keizer Herodes I. De stad werd een belangrijke joodse plaats. Lange tijd was het zelfs het spiritueel centrum van het jodendom.

Er zijn een aantal interessante plaatsen te bezoeken in de stad. Dit zijn bijvoorbeeld het kruisvaarder kasteel, het meer van Tiberias en de stranden er rondom, de Golanhoogten, de Sint-Pieterskerk en het Nationaal Park ‘De Baden van Tiberias’. Hiermee is het een uitstekende stad voor een leuke daguitstap.

Haifa

In het noorden van Israël ligt de badplaats Haifa. Naast dat het een badplaats is, is het ook een belangrijke havenstad in deze regio. De stad telt een kleine driehonderdduizend inwoners en is daarmee de derde stad van Israël. Als een stad hier oud is, heeft ze ook meteen een lange geschiedenis. Die van Haifa begint omstreeks 1.400 voor Christus toen er een kleien havenstad werd gesticht met de naam Tell Abu Hawam. Dit was de voorloper van Haifa. In de loop van de millennia heeft de stad zich ontwikkeld van een benedenstad naar een vovenstad op de nabijgelegen Carmelberg. Hiermee is het dan ook een erg mooi ogende stad geworden, mede door de hoogteverschillen. De Karmelberg is dan ook één van de bekendste bezienswaardigheden die je hier kunt bezoeken. Vanaf Karmel heb je een mooi uitzicht over de benedenstad en de Middellandse Zee. De grot van Elia is ook bezienswaardigheid. Deze grot ligt ten zuiden van Haifa en hier zou deze profeet uit het oude testament hebben geleefd. Ook kun je vanuit Haifa de Druzendorpen bezoeken die in het Karmelgebergte liggen. De stranden van Haifa liggen buiten de stad.

Haifa