Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Israël op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Israël vind je terug op de veelal Engelstalige Israël sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Israël of één van de vakantiebestemmingen in Israël kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

Heb je de politie, ambulance of brandweer nodig? In Israël bel je de politie via 100, voor directe medische hulp naar 101 of 911 en voor de brandweer 102.

Alcohol

In Israël kun je op redelijk wat plekken alcohol drinken. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden zijn wijn (vooral lokale wijnen), bier maar ook sterke dranken (inclusief cocktails) in ruimte mate te krijgen in Israël. Goedkoop is het niet om alcoholische dranken te drinken in Israël. Reken op tenminste enkele tientallen procenten meer dan wat je in Nederland gewend bent. Het is bij bier vaak in verhouding een stuk voordeliger om een halve liter te bestellen dan een kleiner glas.

Officieel is de minimumleeftijd waarop er alcohol gedronken mag worden 18 jaar. In de praktijk wordt dat amper gecontroleerd, hoewel je als 14- of 15-jarige wat minder gemakkelijk een biertje of wijntje zult kunnen bestellen.Drinkwater

Het kraanwater is in Israël over het algemeen prima drinkbaar. De smaak is wel iets anders dan je van thuis gewend bent, want aan het leidingwater in Israël zit een lichte bijsmaak van chloor. Op straat en in openbare instellingen zul je soms drinkfonteintjes tegenkomen waaruit je gratis water kunt drinken of je flesje bij kunt vullen.

Elektriciteit

De netspanning is in Israël 220/230 volt bij een frequentie van 50 Hertz. De Nederlandse apparatuur moet daar probleemloos mee om kunnen gaan. De stopcontacten kunnen afwijken van de Europese stopcontacten die wij kennen. In de praktijk zou je de Nederlandse stekkers wel in deze driepinnige stopcontacten moeten kunnen steken. Wie echter het zekere voor het onzekere wil nemen die zou kunnen overwegen om een wereldstekker mee te nemen.

Feesten en feestdagen

De Joodse feestdagen Israël worden gebaseerd op de Joodse kalender. Hierdoor kunnen de data/dagen binnen onze eigen Westerse kalender verschillend zijn. We kunnen dus alleen maar aangeven welke feestdagen binnen welke periode ongeveer vallen. Op de Israël-pagina van beleven.org zie je de exacte data per jaar.

Binnen de islamitische gebieden en wijken worden de islamitische feesten en feestdagen gevierd. In de christelijke wijk worden natuurlijk de christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis en zo gevierd.

Februari: Moederdag
Februari/maart: Poerim (een soort joods carnaval)
Maart/april: Pesach (Joods Pasen)
April/mei: Jom Hasjoa (herdenking van de Holocaust)
April/mei: Jom Ha-atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag)
Mei/juni: Jom Jeroesjalaiem (herdenking inname oude stad Jeruzalem)
Mei/juni: Sjavoeot (Wekenfeest)
September/oktober: Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
September/oktober: Jom Kipoer (Grote Verzoendag)
September/oktober: Soekot (Loofhuttenfeest)
September/oktober: Simchat Thora (Vreugde der Wet)
November/december: Chanoeka (een soort Joods kerstfeest)

Tijdens feestdagen zijn winkels, bedrijven, musea en openbare instellingen vaak gesloten.

Fooien

Als je uit gaat eten of iets gaat drinken in Israël dan zijn de vermelde prijzen meestal exclusief bedieningsgeld. Sommige restaurants tellen al zelf een bedrag als ‘service charge’ op bij de restaurantrekening, maar vaak staat er op de rekening ‘SERVICE NOT INCLUDED’ vermeld. Dit betekent dat er verwacht wordt dat je tenminste 10% over het totaalbedrag als fooi betaalt.
Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar als je dat doet wordt het zeker gewaardeerd. Voor kamermeisjes laat je vijf tot tien shekel per dag achter in de kamer. Het beste doe je dat door het geld op het hoofdkussen te leggen. Op die manier is het meteen duidelijk dat het als fooi bedoeld is.

Gidsen krijgen normaalgesproken ook een fooi. Er zijn geen duidelijke richtlijnen over de hoeveelheid. Wel geldt dat voor gidsen die een gratis rondleiding geven vaak een wat hogere fooi krijgen. Voor hen is dit immers de enige bron van inkomsten.

Fooien

Geld

In Israël betaal je met de Israëlische sjekel. Feitelijk is er sprake van de Nieuwe Israëlische sjekel, die in 1985 de oude sjekel verving. Het grote verschil is dat op 4 september 1985 er ineens drie nullen wegvielen. De code NIS zul je daarom ook weleens aantreffen naast de meer gebruikte code ILS.
Briefgeld is er in biljetten van 20, 50, 100 en 200 sjekel. De sjekel is onderverdeeld in agorot in plaats van centen. Munten zijn er van 5 en 10 agarot en van ½, 1, 2, 5 en 10 sjekel. Opvallend is dat de muntjes van 1 sjekel relatief klein zijn en dat de munten van ½ sjekel aanzienlijk groter zijn.

Wil je geld uit de geldautomaat halen? Zorg er dan in ieder geval voor dat het betaalprofiel van je bankpas op ‘wereld’ staat. Houd er verder rekening mee dat niet alle geldautomaten in Israël geschikt zijn voor geldopnames met een buitenlandse bankpas. Met de creditcard kun je op meer plekken geld opnemen, maar die hanteren wel hogere kosten voor een opname van contant geld.

Internet & telefoneren

Met je mobiele telefoon kun je in grote delen van Israël bellen en internetten. In onbewoonde gebieden is er mogelijk slechte of zelfs geen dekking. Israël behoort niet tot Europa, wat betekent dat er (vrij aanzienlijke) roamingkosten berekend worden voor mobiel internet, bellen en gebeld worden.

Gelukkig zijn er in Israël veel plekken waar je gratis gebruik kunt maken van WI-FI-netwerken, vooral in de steden. Veel restaurants, bars en hotels bieden hun gasten gratis Wi-Fi aan. Vaak moet je wel om het wachtwoord vragen omdat het netwerk beveiligd is.

Kleding

Als je met westerse kleding naar Israël reist is dat over het algemeen geen probleem. Korte broeken, T-shirts, jurkjes en rokjes kun je als toerist gerust dragen. Wel zijn er gebieden en heilige plekken waar je je aan moet passen. In de Palestijnse wijken/gebieden en het islamitische deel van Jeruzalem wordt een conservatieve kledingstijl gewaardeerd, waarbij knieën en schouders bedekt zijn. De Tempelberg bezoeken in een korte broek, een jurkje of een kort rokje kan niet. Vrouwen dienen hun hoofd bedekt te hebben. Voor mannen geldt dat ze bij het bezoeken van heilige joodse plekken een keppeltje op hun hoofd moeten dragen of op andere wijze hun hoofd bedekt moeten hebben. Vaak zijn leen-keppels hiervoor beschikbaar.

Openingstijden winkels

De meeste winkels in Israël zijn geopend vanaf pakweg 9 tot 19 uur. Supermarktjes zijn vaak tot laat in de avond geopend net als toeristenwinkels in een badplaats als Eilat. De winkels zijn op zaterdag veelal gesloten vanwege shabbat en op vrijdag gaan de winkels vaak eerder dicht. Islamitische winkels hebben vaak een sluitingsdag op vrijdag. Christelijke winkels zijn meestal op zondag gesloten.

Reisadvies

Omdat er voor Israël continu bepaalde veiligheidsrisico’s gelden is het belangrijk om altijd naar het actuele reisadvies voor Israël te kijken voordat je een reis boekt of aanvangt. Hier worden de dreigingen duidelijk benoemd en kun je zelf een inschatting maken van hoe veilig of onveilig een reis naar Israël op dit moment is. Met name voor de grensgebieden met Libanon, Syrië, Egypte en Gaza gelden er vaak hogere veiligheidsrisico’s.

Bekijk het actuele reisadvies voor Israël
Bekijk het actuele reisadvies voor de Palestijnse Gebieden incl. Oost-Jeruzalem

Reisdocumenten

Als je geldig Nederlands of ander E.U. paspoort hebt dan kun je visumvrij naar Israël reizen. Dat geldt overigens alleen als je niet langer dan 3 maanden in Israël verblijft, want anders heb je wel een visum nodig. Houd er overigens rekening mee dat je paspoort nog tenminste zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je weer uit Israël vertrekt. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

Bij binnenkomst ontvang je een zogenaamde ‘blue card’ als inreisvisum. Je krijgt dus geen stempel in je paspoort. Dat is maar goed ook, want in sommige Arabische landen zou dat weleens voor problemen kunnen zorgen als je die daarna met datzelfde paspoort zou willen bezoeken. De Blue Card moet je de gehele reis door Israël bij je houden. Bij het verlaten van het land krijg je een uitreisvisum, de zogenaamde ‘Pink Card’. Na de paspoortcontrole heb je deze nodig om door de automatische poortjes naar de vertrekhal op het vliegveld te gaan.

Reisdocumenten

Roken

Het rookbeleid is streng in Israël. Net als bij ons mag er in openbare gebouwen, in cafés en restaurants niet gerookt worden. Op de terrassen mag er wel gerookt worden.

Op plekken waar veel kinderen komen, zoals parken en rond scholen, mag er ook niet op straat gerookt worden. De sigarettenprijzen liggen in Israël op een redelijk hoog niveau, maar ze zijn wel goedkoper dan in Nederland.Shabbat

Binnen het Joodse geloof is zaterdag de rustdag. Deze dag wordt shabbat (sjabbat) genoemd. De sabbat begint op het moment van zonsondergang op de vrijdag en duurt ongeveer 25 uur. Op zaterdag zijn winkels en bedrijven gesloten. Voor musea en attracties gelden vaak andere openingstijden. Het openbaar vervoer ligt stil tijdens de shabbat. Er rijden geen bussen of treinen. Taxi’s rijden er wel, maar in kleinere aantallen.

Taal

De multiculturele samenleving van Israël zorgt ervoor dat er verschillende talen gesproken en geschreven worden. De twee officiële talen van het land zijn Hebreeuws en Arabisch. In de praktijk zie je dat Engels ook vrij veel toegepast wordt in de grotere steden en op plekken waar veel toeristen voorkomen.

Taal

Tijdsverschil

Tussen Israël en Nederland/België is er 1 uur tijdsverschil. In Israël is het bijna altijd 1 uur later dan in Nederland. De enige uitzonderingen is tussen de laatste vrijdag voor 2 april en de laatste zondag van maart. Er is dan geen tijdsverschil, wat veroorzaakt wordt door de verschillende momenten waarop de zomertijd ingaat. Hetzelfde geldt voor de periode tussen de zondag voor Yom Kippoer en de laatste zondag in oktober.

Veiligheid

In heel Israël is er een terreurrisico. Het Israëlisch-Palestijns conflict zorgt ervoor dat er van tijd tot tijd aanslagen gepleegd worden. Overal in Israël kun je het slachtoffer worden van een aanslag. Vaak zijn het eenmansacties met een beperkt aantal doden en gewonden omdat de veiligheidsdiensten van Israël de terreur over het algemeen zeer effectief bestrijden en weten te voorkomen. Het betekent overigens wel dat de veiligheidscontroles in Israël fors zijn. Op veel plekken moet je door veiligheidspoortjes heen en kunnen je tassen gecontroleerd worden. Op sommige plekken moet je je zelfs door middel van een paspoort kunnen identificeren.

In grote steden en op toeristische plekken kunnen er mensen voorkomen die het gemunt hebben op je geld of waardevolle spullen. Zakkenrollerij komt hier dus ook voor en wie een kluis op zijn/haar kamer heeft die kan deze beter gebruiken om te voorkomen dat er dure spullen gestolen worden. Laat ook geen mobieltjes, geld of camera’s onbeheerd achter als je op het strand bent.

Zonkracht

De zon is in Israël aanzienlijk sterker dan in Nederland. Zelfs in de wintermaanden kan je huid in de buitenlucht al gemakkelijk verbranden als je daar enigszins gevoelig voor bent. Vanaf april tot en met september is er sprake van een zeer hoge zonkracht. Voor Israël geldt er op zonnige dagen dan vaak een UV-index van 8 tot 10 of zelfs nog iets hoger. Ter indicatie: in Nederland is er gemiddeld zo’n 10 tot 20 dagen per jaar sprake van UV-index 7 en gemiddeld slechts 2 dagen per jaar sprake van UV-index 8. Hoger is bij ons eigenlijk niet mogelijk.

Je begrijpt dat bescherming tegen de zon essentieel is tijdens een reis naar Israël. De zon ontwijken kan niet altijd, dus door middel van kleding, hoofdbedekking en antizonnebrandmiddelen met een hoge factor kun je je wapenen tegen de zon. Drink ook voldoende water om een zonnesteek te voorkomen.