Bezienswaardigheden in Israël

In een land als Israël mis enorm veel te zien en te doen. Hoewel het land zelf natuurlijk vrij jong is, gaat de geschiedenis van Israël duizenden jaren terug. De historie en de religies hebben voor meerdere interessante bezienswaardigheden gezorgd. Daarnaast biedt ook de natuur van Israël verschillende plekken die echt de moeite waard zijn.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van bezienswaardigheden in Israël die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Israël bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Israël.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Israël
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Israël via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Israël via Tiqets

Meer van Tiberias

In de bijbel spelen meerdere verhalen zich af rondom het Meer van Tiberias. Dit meer staat ook wel bekend als Meer van Genezareth of Meer van Galilea. Het Meer van Tiberias ligt in het noorden van Israël, waar het een afmeting heeft van ongeveer honderd-vijf-en-zestig vierkante kilometer. Het meer wordt gezien als één van de laagst gelegen meren ter wereld. Het zoete water in het meer is grotendeels afkomstig uit ondergrondse bronnen en de Jordaan rivier. De warmwaterbronnen van Tiberias staan bekend om hun geneeskrachtige werking, omdat het namelijk veel mineralen bevat. Sinds 1958 is het gebied tussen de bergen Boven-Galilea en de Golanhoogvlakte drooggelegd. Sindsdien is de grond er super vruchtbaar en uiterst geschikt voor het telen van fruit en voor katoenvelden. Daarnaast zijn er enkele visvijvers aangelegd. Ten noorden van het Meer van Tiberias bevindt zich de Hulavallei.

Vanaf het Meer van Tiberias heb je een fraai uitzicht over het landschap en de hoger gelegen Golanhoogvlakte. Het water uit het Meer van Tiberias komt uiteindelijk uit in de Dode Zee. Behalve dat het Meer van Tiberias prachtig mooi is, is het ook nog eens heel belangrijk als drinkwater leverancier.

Westmuur

De officiële naam van de klaagmuur in Israël is Westmuur. Toch wordt in de volksmond door niet-joden veelal de benaming klaagmuur gebruikt. Deze naam is eigenlijk ontstaan doordat de Joden bij deze muur “jammerden” over de verwoesting van hun tempel door de Romeinen. Binnen de joodse traditie wordt de klaagmuur gezien als de westelijke muur van de originele heilige tweede tempel die destijds op de Tempelberg in Jeruzalem stond. De joden die deze Westmuur bezochten en nog altijd bezoeken, spreken hun verdriet en wanhoop uit over de toestand van hun meest heilige plaats binnen het geloof en komen er om er te bidden. Hun gebed zou vanaf de Westmuur direct de hemel in gaan. Hun gebeden staan op een briefje, die ze vervolgens achter laten in een spleet of kier.

Nog altijd is er een duidelijke splitsing tussen mannen en vrouwen die een bezoek brengen aan de Westmuur. Binnen het joodse geloof is dat vooral om elkaar niet af te leiden van het gebed en een manier waarop beiden op gepaste wijze invulling kunnen geven aan hun geloof. Ter plaatse zijn er voor de heren keppeltjes te leen. Uit respect verlaten zowel de mannen als de vrouwen deze voor hen heiligen grond, zonder de muur hun rug toe te keren.

Meer info over de Westmuur

Westmuur

Beit Guvrin National Park

Israël telt meer dan zestig parken. Beit Guvrin National Park is er hier één van. Het Beit Guvrin Park bevindt zich niet ver van Bethlehem. Het park Beit Guvrin of Park Maresha, zoals het ook wel wordt genoemd, is dus een centraal gelegen nationaal park. Je kunt hier onder andere indrukwekkende grotten bezoeken die onderdeel waren van de samenleving zoals die hier al omstreeks tweehonderd en driehonderd jaar voor Christus plaatsvonden. Tijdens de opgravingen rondom 1990 zijn ze pas ontdekt door de archeoloog Amos Kloner. De meeste ontdekkingen die er gevonden zijn dateren uit het Byzantijnse Rijk. Zo kun je er nu een amfitheater, badhuizen en kerken bewonderen. Behalve de historische bezienswaardigheden in Beit Guvrin National Park, kun je er ook heerlijk wandelen. Er is een bescheiden tocht uitgezet die ongeveer twee kilometer lang is.

Dode Zee

Een ieder die naar Israël vertrekt, mag eigenlijk een bezoek aan de Dode Zee niet overslaan. Iedereen kent de Dode Zee waarschijnlijk wel uit de geschiedenisboeken van vroeger. Mensen die er baden en zichtbaar blijven drijven, zonder daar enige moeite voor te doen. De Dode Zee is namelijk in het bezit van een extreme hoge concentratie aan mineralen en zout. Hierdoor is het vrijwel niet mogelijk om te zwemmen, maar blijf je zonder enige moeite heerlijk drijven. Voor verschillende ziektes en vormen van huidproblemen is het water en de modder uit de Dode Zee een waar medicijn.

De hoge concentratie van magnesium, jodium, kalium en broom worden allerlei geneeskrachtige werkingen toebedeeld. Veel bezoekers smeren zich dan ook rijkelijk in met modder uit de Dode Zee om er vervolgens zichzelf in af te spoelen. De Dode Zee, die gelegen is op de grens tussen Israël en Jordanië, is het laagste punt ter wereld. Het bevindt zich namelijk zo’n vierhonderdtwintig meter onder de zeespiegel. Helaas is de Dode Zee de laatste jaren beduidend kleiner aan het worden. Het water wat afkomstig is uit de Jordaan rivier en het Meer van Tiberias wordt veelvuldig gebruikt voor de landbouw en drinkwater. En de jaarlijkse neerslag is er bijzonder weinig. Hierdoor komt er steeds minder aan in de Dode Zee.

Dode Zee

Yad Vashem

De holocaust herdenkingsplaats van Israël staat bekend als Yad Vashem. Het bevindt zich in Jeruzalem op de berg Har ha-Zikaron of Mount Herzl, vernoemd naar de geestelijke vader van het zionisme, Theodor Herzl. Het Yad Vashem herdenkingsmuseum is een opmerkelijk stukje architectuur wat ontworpen werd door Moshe Safdie. Het grootste deel van dit museum bevindt zich onder de grond. Je kunt hier allerlei schrijnende details uit deze zwarte pagina uit de geschiedenis te weten komen. In dit nationale instituut worden zes miljoen joodse slachtoffers herdacht die tijdens het naziregime om het leven zijn gekomen. Op een chronologische en thematische wijze worden hier middels beeld, foto, voorwerpen en getuigenverklaringen verschillende herinneringen in leven gehouden die nooit vergeten mogen worden. Rondom het museum is een prachtige tuin aangelegd met verschillende monumenten en beelden.

Meer info over Yad Vashem

Yad Vashem

Massada

Vlakbij de Dode Zee kun je een bezoek brengen aan de historische plaats Massada. De geschiedenis van Massada gaat terug naar de eerste eeuw voor Christus. Destijds stond hier een Romeins tempelcomplex die toebehoorde aan Herodes I de Grote en het koninkrijk Juda of Judea. Vandaag zijn de restanten van forten en andere gebouwen nog duidelijk zichtbaar. Er was destijds zelfs een watersysteem. Sinds 2001 is de plaats Massada geregistreerd in de lijst werelderfgoederen van Unesco. Tegenwoordig wordt Massada vooral gezien als een symbool van de het oude Joodse koninkrijk in Israël. Vanaf de Massada heb je een uitstekend uitzicht op de Dode Zee. Liefhebbers kunnen de berg waarop de archeologische vindplaats zich bevindt beklimmen, maar je kunt er ook met een kabelbaan komen.

Meer info over Massada

Massada

Tel Dan

Het natuurreservaat Tel Dan is een archeologische vindplaats met restanten die duizenden jaren terug in de tijd gaan. Deze noordelijk gelegen bezienswaardigheid van Israël en de stad Dan wordt ook in het Oude Testament benoemd. De stad is namelijk vernoemd naar de zoon van Jakob. Daarvoor stond de stad bekend als ‘Lais’. Het mooiste deel van Tel Dan is het pas in 1966 ontdekte paleis van koning Jerobeam I. De nabij gelegen Dan rivier is een belangrijk onderdeel van de rivier de Jordaan die via het Meer van Tiberias uiteindelijk uitmondt in de Dode Zee. De omgeving van de Tel Dan leent zich bijzonder goed voor het maken van wandelingen langs watervalletjes, bronnen en fraaie uitzichten.

Oude binnenstad van Jeruzalem

De historische oude binnenstad van Jeruzalem is een bezienswaardigheid op zich. De geschiedenis van de stad is nog altijd bepalend binnen verschillende religies. De hoge muren met poorten en torens waarbinnen de oude binnenstad van Jeruzalem gecentreerd is, werden al in zestiende eeuw geplaatst in opdracht van sultan Süleyman I. Deze tiende sultan van het Osmaanse Rijk was vooral een militaire leider. Zijn expedities gingen ver over de grenzen en daar drukte hij behoorlijk zijn stempel. Vooral aan het oosterse front behaalde hij vele successen. In Jeruzalem ontpopte door hem een religieuze tolerantie, waardoor er veel vrijheid van religie tussen joden, christenen en moslims ontstonden.

Andere interessante bezienswaardigheden binnen deze muren zijn de Rotskoepel, de Al-Aqsamoskee, de Heilige Grafkerk, de Toren van David en de straat ‘Via Dolorosa’ waarlangs Jezus met zijn kruis liep. Qua musea kun je hier ook verschillende kanten op. Zo is hier het Museum van de Geschiedenis van Jeruzalem gelegen, maar die over de Armeense geschiedenis. De meeste bezoekers komen echter naar de oude binnenstad van Jeruzalem om de Tempelberg te bezoeken. De Tempelberg speelt een belangrijke rol binnen het joodse geloof, het christendom en de islam. De klaagmuur op de Tempelberg is het meest heilige plekje ter wereld binnen de joodse religie. Voor de moslims is de Rotskoepel erg belangrijk en binnen het christendom is een bezoek aan de Heilig Grafkerk een must. Dit is namelijk de plek waar Jezus Christus is gekruisigd en begraven.

Bezoek Jeruzalem in één dag! Vanuit Netanja, Herzelia, Tel Aviv en Jeruzalem zelf kun je een dagexcursie maken naar Jeruzalem waarbij je onder begeleiding van een gids de belangrijkste hoogtepunten van de stad te zien krijgt. Vervoer is inbegrepen.

Deze dagtocht is hier te reserveren

Oude binnenstad van Jeruzalem

Taborberg

In het noorden van Israël en ten zuidwesten van het Meer van Tiberias ligt de Taborberg. Deze berg is net geen zeshonderd meter hoog met daarop de rooms-katholieke Tabor basiliek en de Elia kerk. Volgens verhalen uit de bijbel, zou Jezus op deze berg van gedaante zijn gewisseld. Zijn discipelen Jacobus, Petrus en Johannes waren hier getuigen van. Elia en Mozes zouden uitgesproken hebben dat Jezus hun geliefde Zoon is en ze naar hem moeten luisteren. Sindsdien wordt hier het “Licht van Tabor” gezien en heeft de berg veel aanzien.

Ein Gedi

Ten westen van de Dode Zee bevindt zich het natuurpark Ein Gedi. De rijke flora en fauna laten zien dat dit park eigenlijk een oase is te midden van de rotsachtige Judeawoestijn. Een andere bekende oase van de Judeawoestijn is Jericho. Ein Gedi is een uitgestrekt natuurpark met watervallen, groene valleien en kleine meertjes. De vruchtbare bodem trekt verschillende vogelsoorten en dieren als geiten, steenbokken, vossen, wolven, reptielen en slangen aan. Daarnaast zijn er in Ein Gedi ook verschillende ruïnes en grotten zoals de Dudim grot te bewonderen. Ben je op zoek naar iets meer avontuur, dan zijn er verschillende uitgezette wandelingen te volgen. Maar je kunt er ook voor kiezen om even bij te komen in een kuuroord aan de Dode Zee.

Ein Gedi

Mini-Israël

De ‘Madurodam’ van Israël werd geopend in 2002. Mini-Israël ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Tel Aviv. Het miniatuurpark bestaat uit ongeveer drie-honderd-vijf-en-tachtig maquettes, waardoor je de highlights van Israël in één dag kunt bewonderen. Naast de vele historische bezienswaardigheden heeft het park ook een amfitheater met zeventien-honderd zitplaatsen. Hier worden regelmatig concerten en andere shows gegeven. Mini-Israël is gevestigd bij de plaats Latrun. In de omgeving is tevens een een prachtig Trappistenklooster te bewonderen waar men wijn, likeur en honing kan kopen.

Meer info over Mini-Israël

Tempelberg

Deze berg, die eigenlijk Moria heet, wordt gezien als de belangrijkste plek ter wereld binnen het jodendom. Op deze plek moest Abraham zijn zoon Izaäk offeren. Dat was al ver voor de tijd dat het christelijk geloof en de Islam bestond. In de Koran zou staan dat op de Tempelberg Ibrahim zijn zoon Ismaël heeft geofferd. Inmiddels is het binnen al deze drie religies een belangrijke plek geworden. Voor de joden is de Westmuur nu het heiligste plekje, omdat dit een restant is van de tweede tempel die hier stond. Binnen het christendom is de Tempelberg belangrijk, omdat er zich hier meerdere episodes binnen het geloof hebben afgespeeld. Daarnaast is de Heilige Grafkerk op de tempelberg de plek waar Jezus Christus werd gekruisigd en begraven. Vandaag de dag is het in ieder geval een bijzondere toeristische attractie waar voor sommigen veel zichtbare emotionele waardes aan hangen.

Meer info over de Tempelberg

Tempelberg

Yotvata Hai-Bar Nature Reserve

Tegen de grens met Jordanië, ten noorden van de Golf van Akaba, ligt het natuurpark Yotvata Hai-Bar Nature Reserve. Dit zuidelijk gelegen park staat bekend om het wild wat er in overvloed kan leven. Denk hierbij aan struisvogels, wilde ezels, spiesbokken (Oryxen), de Arabische wolf, steenbokken, katachtigen en reptielen. Het natuurlandschap is uitgestrekt met hier en daar wat zoutvlaktes, woestijnachtige gebieden en bebossing. Er zijn in dit park geen archeologische vondsten te bewonderen, zoals dat in veel andere parken vaak wel het geval is.

Kafarnaüm

Aan het Meer van Tiberias zijn omstreeks het einde van de negentiende eeuw een aantal ruïnes in gebruik genomen door de Franciscanen. Deze hebben hier een klooster opgericht op de plaats wat vroeg in de geschiedenis bekend stond als Kafarnaüm. Dit voormalige vissersdorp van Nahum ‘Kefar Nachum’ is in het Nieuwe Testament benoemd als woonplaats van Jezus en zijn discipelen, waaronder Petrus. Het klooster van de Franciscanen is voornamelijk druk bezig met archeologische opgravingen in deze regio. Inmiddels zijn er al verschillende delen van een synagoge blootgelegd. Ook werd er vissers gerei en huishoudelijke artikelen gevonden.

Kafarnaüm

Caesarea

Direct aan de Middellandse Zee, tussen Tel Aviv en Haifa, ligt de voormalige vestingstad Caesarea Maritima. De stad, waar op het hoogtepunt zo’n vijftigduizend inwoners verbleven, werd gebouwd door koning Herodes de Grote. Hij vernoemde de stad naar Keizer Caesar Augustus Octavianus, die hem tot koning van Judea kroonde. Caesarea is inmiddels benoemd tot nationaal park. Het heeft onder andere populaire stranden, een leuke historische haven, goede restaurants en heel veel archeologische overblijfselen. Onder deze archeologische vondsten bevinden zich resten van een badhuis, een kasteel, Hippodroom, Romeins theater, Romeins aquaduct en de stadsmuur van de kruisvaarders. En eigenlijk is er nog veel meer verborgen onder de duinen en in zee. De opgravingen worden daarom nog altijd voort gezet.

Negev woestijn

In het zuiden van Israël kun je een bezoek brengen aan de Negev woestijn. Dit dorre en droge deel van Israël heeft zeker zijn charme. Het landschap heeft een zeldzame vegetatie met daarnaast vele kloven en kraters zoals die bij Mitzpe Ramon. Veel toeristen bezoeken in de Negev woestijn een bedoeïenendorp en/of blijven er zelfs op een authentieke manier overnachten. Je kunt er verschillende tochten afleggen per kameel, paard of met een jeep terwijl het landschap aan je voorbij trekt. Hoewel de temperatuur er overdag behoorlijk hoog op kan lopen, is het er ‘s nachts een stuk koeler. De grootste plaats waar bedoeïenen wonen is in Rahat. Al vele eeuwen wordt er in de Negev woestijn wijn verbouwd. Inmiddels werken ze er met zonnepanelen en is de wijn uit de Negev woestijn op weg om naam en faam op te bouwen. Ook de landbouw, industrie en toerisme is hier volop in ontwikkeling.

Negev woestijn

Makhtesh Ramon

Het kleine stadje Mitzpe Ramon bevindt zich op de rand van de grootste erosiekrater ter wereld, namelijk de Makhtesh Ramon. De krater telt maar liefst vier- tot vijfhonderd meter aan diepte, hij is ruim zeven-en-dertig kilometer lang en negen kilometer breed. Op verschillende plaatsen in de Makhtesh Ramon zijn sporen van vulkanische activiteiten ontdekt. En aan de randen is de erosie ook duidelijk zichtbaar. Middels een samenspel met het licht komen er soms prachtige kleuren tevoorschijn. De Makhtesh Ramon is gelegen in de Negev woestijn. Het bezoekerscentrum heeft allerlei informatie voor boeiende tochten, prachtige uitzichten en zelfs meerdaagse excursies.

Qumran

De ruïnes van Qumran zijn inmiddels wereldberoemd. Deze ruïnes bevinden zich in de buurt van verschillende grotten aan de noordwestelijke zijde van de Dode Zee. In deze grotten zijn omstreeks het jaar 1947 een aantal kruiken gevonden waarin boekrollen zaten opgeborgen die er volgens kenners zo’n twee duizend jaar hebben gelegen. Deze Dode Zee rollen, zoals ze worden genoemd, worden tegenwoordig tentoongesteld in het Israëlmuseum. De Essenen, zoals de inwoners zich noemden die de rollen verstopten in de kruiken, hebben ergens net voor of aan het begin van de jaartelling een klooster gebouwd in wat wij tegenwoordig Qumran noemen. Ze leefden er als vromen die een andere invulling aan het joodse geloof gaven dan de gemiddelde inwoner destijds. Ze werden ook wel de Qumran sekte genoemd. De overblijfselen van deze kloostergemeenschap zijn hier nog altijd te bewonderen.

Israëlmuseum

Het voormalige Nationale Museum in Jeruzalem gaat tegenwoordig door het leven als Israëlmuseum. Het museum werd in 1965 opgericht en heeft zich inmiddels weten te plaatsen als grootste culturele instituut van Israël. Door middel van uitmuntende presentaties in archeologie, kunst, joodse en bijbelse kunst weet het Israëlmuseum zich te onderscheiden van anderen. Naast dit soort hoogtepunten is het museum ook sterk in sculpturen zoals die in The Billy Rose Art Garden. Deze tuin werd ontworpen door de Japans-Amerikaanse kunstenaar Isamu Noguchi. Het museum heeft ook een bijzondere collectie bijbelse manuscripten, waaronder de oudste in de wereld. Heel bijzonder is de Jesajarol die in het midden van de ronde zaal tentoon wordt gesteld. Dit is de oudste tekst van het Oude Testament. En dan kun je er nog twee andere locaties bezoeken die onder het Israëlmuseum vallen. Dit zijn The Rockefeller Archeological Museum en Ticho House.

Skip the lines! Voorkom onnodig wachten in de rij voor dit populairste museum van Israël doorvooraf je kaarten via internet te reserveren.

Israëlmuseum